E-Goods of Digitale Downloads in ShopBuilder

ShopBuilder laat je toe om digitale of virtuele producten zoals software, audio- en videobestanden (mp3s), e-books, grafische bestanden enz. te verkopen die aan de klanten geleverd worden via download.

Deze functie is beschikbaar voor gebruikers van de versies Professional of Ultimate van ShopBuilder.

Over E-Goods

Klanten kunnen digitale producten aan hun winkelwagentjes toevoegen en naar de check-out gaan zoals voor normale producten. Nadat de bestelling die zo’n product bevat verwerkt is, stuurt ShopBuilder een e-mailbericht met de downloadlink naar de klant. De klant kan het product ook downloaden vanaf de details in zijn bestelling.

ShopBuilder zal enkel een bericht sturen met de downloadlink wanneer de order een Paid status krijgt.

Hoe voeg je een Digitaal Product toe

Om een digitaal product toe te voegen:

1. Op het linker paneel klik je op eCommerce en vervolgens op Manage Store.
  2. Klik op Catalog en dan op Products.
  3. Naast een product klik je op Edit Product.
  4. Klik op het Files tabblad.
  5. Upload de bestanden die je wil verkopen.

Deze bestanden zullen alleen beschikbaar zijn voor de klant als hij/zij dit product heeft gekocht.

Elk bestand mag de 1000 Mb niet overschrijden. Je kan echter meer dan één bestand per product uploaden.

Om te vermijden dat een downloadlink (en dus een bestand) gedeeld wordt, kan je de levensduur van een link beperken en het aantal downloads die een klant kan uitvoeren.

Om deze beperkingen in te stellen:

1. Ga naar het controlepaneel van de shop en klik op Settings.
  2. Klik op General en dan op Cart & Checkout.
  3. Scroll naar de sectie E-goods. Je hebt de volgende opties:
    • Link lifetime, in uren
    • Number of downloads

Je kan ofwel beide opties tegelijk activeren, ofwel één van beide naar keuze. Als de waarde voor de optie leeg is, wordt de overeenkomstige beperking niet toegepast.

Voorbeelden:

• “link is beschikbaar voor slechts 24 uren, voor een onbeperkt aantal downloads”
  • “link is beschikbaar zonder enige beperking in tijdsduur, maar de klant kan hem maar 5 keer downloaden”
  • “link is gedurende 48 uren beschikbaar en de klant kan hem slechts 3 keer downloaden”

Wanneer nodig kan de administrator van de shop om het even welke download link handmatig regenereren of doen vervallen op de pagina Order details van de betrokken order. Na regeneratie zal een nieuwe link gegenereerd worden en naar de klant gestuurd zodat hij/zij de gelegenheid krijgt het bestand opnieuw te downloaden. Wanneer men hem geforceerd doet vervallen zal een link onmiddellijk onbeschikbaar worden voor de klant.

De Link lifetime en Number of downloads functies zijn enkel beschikbaar voor gebruikers die de versies Professional of Ultimate van ShopBuilder bezitten. De downloadlinks van gratis gebruikers hebben altijd een onbeperkte levensduur en aantal downloads.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het e-mailbericht met downloadlinks personaliseren?

Je kan het Egoods download bericht wijzigen op de pagina Settings → Mail → Customer notifications.

Ik wil gratis promotionele E-Goods aanbieden. Is dit mogelijk?

Jazeker, dat kan. Er zijn twee manieren om dit te bewerkstelligen:

1. Je kan een product met prijs nul aanmaken en er een bestaand aan vastmaken onder het ‘Files’ tabblad. Een klant zal zulk een product kunnen toevoegen aan zijn winkelwagentje, de order plaatsen en download links kunnen krijgen zonder iets te moeten betalen. Om dergelijke gratis bestellingen handiger te maken voor jou en je klanten raden we aan de optie ‘Skip payment method selection, if the order total is zero’ te activeren en ervoor te zorgen dat je shop automatisch de status op ‘Accepted’ zet voor dergelijke orders zodat een klant onmiddellijk de downloadlink krijgt nadat de order geplaatst werd. Hier zijn de details om dit te regelen: Wat als het totaal van de bestelling nul is? Kan een klant de selectie van betaalmethodes in dat geval overslaan?
  2. Je kan een bestand aan een product vastmaken door rechtstreeks een downloadlink aan de productbeschrijving toe te voegen zonder de functie E-goods te gebruiken. In zo’n geval moet een bezoeker geen bestelling plaatsen – het bestand kan dus gewoon vanaf de productpagina gedownload worden. Hoe je dit doet:
    • Upload je bestand naar om het even welke hosting. Als je er geen hebt kan je Dropbox gebruiken – dat is gratis!
    • Voeg een link toe aan dit bestand die naar je productbeschrijving gaat d.m.v. een HTML-editor.

Ondersteunt ShopBuilder downloadhervatting?

Ja, ShopBuilder ondersteunt de hervatting van de download. Dit werkt echter alleen indien je het aantal downloads niet beperkt.

Je beperkt het aantal downloads niet:

• De klant begint je bestand te downloaden
  • Vervolgens pauzeert de klant de download
  • Nadat hij/zij het downloaden hervat, zal zijn/haar browser het volledige bestand niet opnieuw downloaden, maar enkel de benodigde delen

Indien je het aantal downloads beperkt:

• De klant begint je bestand te downloaden
  • Vervolgens pauzeert de klant de download
  • Nadat hij/zij het downloaden hervat, zal zijn/haar browser het volledige bestand opnieuw beginnen downloaden.

Zijn er beperkingen op gebied van ruimte en bandbreedte?

Nee, ShopBuilder beperkt de hoeveelheid beschikbare ruimte niet voor het opslaan van e-goods, noch de hoeveelheid downloads. De enige beperking is dat de grootte van een bestand niet groter mag zijn dan 100 MB op de Starter ShopBuilder, 1 GB op de Professional ShopBuilder en 10 GB op de Ultimate ShopBuilder. Er is geen beperking van het aantal e-goods of van hun downloads, dus je kan er zoveel uploaden en verkopen als je wil. Maar er is wel een Fair Usage Policy bij SiteBuilder: we monitoren het gebruik van de serverbronnen en overdadig gebruik kan resulteren in een waarschuwingsbericht of het toepassen van een beperking voor de shops die ons systeem misbruiken. Met andere woorden, zolang je SiteBuilder gebruikt om je e-goods te verkopen en niets kwaads in de zin hebt, zullen wij je totale hoeveelheid opslagcapaciteit of verkeer niet beperken.

Geüpdatet op 22 april 2021