Verzending

De verzendkost is een belangrijke setting voor online shops. Nadat je een item verkocht hebt organiseer je de verzending naar de koper. Je kan naar het postkantoor wandelen in de buurt, een koerier in dienst nemen of een carrierbedrijf inhuren om je producten af te leveren. In ieder geval vereist dit werkje een betaling die je onkosten zal dekken voor de verzending van het product. Je gaat dus misschien de verzendkosten aan je klanten willen aanrekenen, bovenop de kost van de producten.

De ShopBuilder kan je heel goed helpen bij het bepalen van de verzendkosten van de goederen, omdat hij hiervoor alle nodige tools ondersteunt. Met de ShopBuilder kan je gemakkelijk informatie krijgen van je klanten over welke leveringsmethode ze verkiezen, alsook een som bepalen die je zal aanrekenen voor de verzending. De ShopBuilder maakt het mogelijk om verschillende verzendmethodes in te stellen, evenals verschillende soorten kosten, zoals bv. per item/per bestelling/forfaitair bedrag, enz. of zelfs de verzendtarieven van de grote carrierbedrijven.

De ShopBuilder biedt drie grote types verzendmethodes aan:

 • Real-time (of carrier-calculated) verzendkosten.
  Als je je volledig wil verlaten op bedrijven als UPS, DHL, PostNL, enz., bij het berekenen van de verzendkosten voor je shop, is deze variante perfect voor jou.
 • Je kan je eigen verzendkosten instellen:
  • Vast forfaitair bedrag oftewel “Flat Rate”
  • Gepersonaliseerde tabel: Verscheidene combinaties van je eigen tarieven gebaseerd op de bestemmeling, totaal van de bestelling en het gewicht van de items
 • Individuele transportkost van het product.

Om verzendmethodes toe te voegen ga je naar het controlepaneel van de shop, klik je op Shipping & Pickup, en vervolgens op +Add Shipping Method.

Hoe stel ik de verzendingen in?

Een verzendmethode is samengesteld uit drie hoofdinstellingen:

 • Destination zone. Waarheen (land, provincie/gewest/regio, stad, postcode) ga je de verzending van je producten toelaten.
 • Shipping method (carrier). Hoe ga je je producten leveren (vb. post, koerier, diensten geleverd door UPS, FedEx enz., of een lokale afhaling).
 • Shipping rate. Hoeveel reken je je klant aan voor verzending.

Je zou in eerste plaats de bestemmingszones moeten instellen en het adres invoeren vanwaar je je producten zal leveren.

 1. Ga naar het controlepaneel van de shop en klik op Shipping & Pickup.
 2. Klik op Set up Origin Address.

Daarna kan je de nodige verzendmethodes toevoegen in het controlepaneel van je shop, bij Shipping & Pickup.

Carrier-Calculated verzendmethodes

Sommige carriermaatschappijen verstrekken hun eigen verzendtarieven die online shopeigenaars kunnen gebruiken. Deze methode is perfect voor jou als je automatisch tarieven wil ontvangen van het bezorgbedrijf. Wanneer je klant een bestelling plaatst zal ShopBuilder de details van de bestelling bijvoorbeeld naar FedEx sturen en FedEx zal dan de overeenkomstige transportkost terugsturen. De tarieven worden achter de schermen berekend zodat de klant daarvan niks merkt en gewoon de verzendmethodes en -tarieven te zien krijgt die het bezorgbedrijf aanrekent, zodra het bestemmingsadres is ingevoerd.

Dergelijke methodes heten Carrier-calculated. Je kan deze door de carrier berekende tarieven krijgen van de volgende bedrijven:

 • UPS
 • USPS
 • FedEx
 • Australia Post
 • Canada Post
 • Brasil Correios

Pakketafmetingen

Deze carriers hebben hun eigen tarieven die berekend worden op basis van de zone van bestemming, het vertrekadres, het gewicht van de producten en de dimensies van het pakket (lengte, breedte, hoogte). Je kan de eerste drie controleren; de pakketafmetingen worden vastgelegd door het carrierbedrijf tenzij de dimensies verstrekt worden door de verkopende shop.

Je kan ook je eigen pakketafmetingen instellen.

Om pakketafmetingen te bepalen voor iedere carrier-calculated methode:

 1. Ga naar het controlepaneel van de shop en klik op Shipping & Pickup.
 2. Wanneer je een verzendmethode aanpast of aanmaakt van het type carrier-calculated, kies je een firma, klik je op Account details en klik je vervolgens op Advanced Settings om de parameters door te geven.

Deze dimensies zullen naar het carrierbedrijf verstuurd worden samen met alle details over de bestelling. Deze optie zal bijvoorbeeld handig zijn als je producten verzendt in pakketten van specifieke of niet-standaardmaten. Door je eigen pakketafmetingen te specifiëren zal je meer accurate verzendtarieven krijgen.

Flat rate

Als je één enkele forfaitaire transportkost wil gebruiken die aan alle klanten aangerekend wordt, ongeacht het gewicht of het subtotaal van de bestelling, kan je overwegen om een Flat Rate te gebruiken.

Dit tarieftype laat je toe om één enkele transportkost vast te leggen (of een vast percenttarief) op al je bestellingen, zowel als verschillende vaste tarieven (of percenttarieven) naargelang de bestemmingszone waar de klant zich bevindt.

Wanneer je een nieuwe verzendmethode creëert op het controlepaneel van de shop → Shipping & Pickup, kan je voor het Flat rate-type kiezen en beslissen of het een percentage of een forfaitair bedrag gaat zijn.

Gratis verzending

Je kan ook de transportkosten helemaal zelf dragen en gratis verzending aanbieden naar alle bestemmingen of naar bepaalde zones. Gewoonlijk wordt gratis verzending aangeboden aan klanten die zich in dezelfde zone als jij bevinden.

Als je dus je goederen naar verschillende landen of staten bezorgt en je wil gratis verzending aanbieden naar één land/staat, kan je een aparte verzendmethode creëren voor deze zone en daar als verzendkost nul instellen door middel van het verzendingstype Flat Rate.

Indien je gratis verzending enkel wil aanbieden voor bepaalde producten, kan je een ander verzendingstype gebruiken — Verzendkosten per Product.

Tarieven gebaseerd op het Gewicht of het Subtotaal

De beste aanpak is om je klanten te factureren wat het transport je bedrijf in werkelijkheid kost. Je kan de diensten van de carrierbedrijven hiervoor gebruiken, oftewel schatten hoeveel je transportkosten zullen zijn voor je producten en je eigen verzendtarieven berekenen door middel van het berekeningstype Custom table.

De ShopBuilder laat toe om verzendtarieven in te stellen gebaseerd op gewicht of subtotaal (bedrag van de bestelling van de klant):

Wanneer je een verzendmethode toevoegt, selecteer je het berekeningstype.

Gebruiksvoorbeelden:

 • De verzendkosten hangen af van hoeveel je producten wegen. Hoe zwaarder, hoe duurder de verzending zal zijn.
 • De verzendkosten moeten per item of per g/kg/lbs berekend worden
 • Hoe meer de klant koopt, hoe goedkoper de verzending zal zijn

Verzendkost per product

Het is mogelijk om individuele verzendkosten per product in te stellen. Ga naar Catalog → Products → Product Page → Tax & Shipping tabblad.

De ShopBuilder laat toe om verzendkost in te stellen op vier manieren:

 1. Use Global Settings. De verzending voor dit product wordt berekend volgens de regels die geconfigureerd zijn in het controlepaneel van de shop, op de pagina Shipping & Pickup. Deze optie is standaard geactiveerd voor alle producten.
 2. Free shipping. Het product zal altijd gratis verzending genieten. De instellingen van de Shipping & Pickup-pagina zullen genegeerd worden.
 3. Fixed rate per item. De verzending voor dit product zal een vast bedrag kosten dat in dit veld werd ingevoerd. De instellingen van de Shipping & Pickup-pagina zullen genegeerd worden.
 1. Global + Fixed rate per item. De verzendkost voor dit product zal een som zijn van de individuele vaste kost en de verzendkosten die geconfigureerd zijn in Settings → Shipping & Pickup.

Wanneer een product een verzendtariefsetting heeft, zullen de verzendmethodes voor dit product gehaald worden uit de instellingen onder Settings → Shipping & Pickup, met andere woorden, de klant krijgt de methodes die overeenkomen met zijn/haar locatie (adres van bestemming).

Instelling van verzending voor Downloadable Products

Producten hebben de optie ‘Verzending Nodig’ op de Product-pagina. Deze is op alle producten standaard geactiveerd. Indien je goederen verkoopt die geen verzending behoeven (bijvoorbeeld niet-tastbare dingen zoals softwareprogramma’s, documenten, online kaarten), kan je verzending gemakkelijk deactiveren voor deze producten door de optie This product requires shipping te deactiveren. Wanneer de klant dit product koopt zullen er geen verzendkosten berekend worden bij de afrekening.

 1. Ga naar het controlepaneel van de shop, klik op Catalog, en dan op Products.
 2. Naast een product dat geen verzending behoeft, klik je op Edit Product.
 3. Klik op Tax and Shipping en deactiveer de keuzeknop This Product Requires Shipping or Pickup.
Geüpdatet op 21 december 2020

Heeft dit artikel jou geholpen?

Verwante artikels